Pemberdayaan Masyarakat Terhadap Petani Jagung dalam Mengolah Kulit Jagung Menjadi Kerajinan Tangan
DOI:
https://doi.org/10.59024/atmosfer.v3i1.1188Keywords:
empowerment, community, cornAbstract
Community empowerment is a development program to build and increase community participation. Empowerment is useful for training the skills of individuals and groups of the surrounding community so that it can improve the community's economy. The implementation of empowerment will be more effective and efficient if there is a role for the government, community, and other supporting parties in the empowerment activities. Corn is one of the plants that has a thousand benefits such as corn kernels can be used for animal feed, consumed as a staple food to replace rice, the skin can be used to make handicrafts such as photo frames, key chains, and others.
References
Fio Agency. (2024). Kerajinan dari kulit jagung. Scribd. Retrieved December 13, 2024, from https://id.scribd.com/document/434588728/Kerajinan-dari-Kulit-Jagung-docx
Ginting, A. (2016). Pemanfaatan limbah kulit jagung untuk produk modular dengan teknik pilin. Dinamika Kerajinan Dan Batik: Majalah Ilmiah, 32(1), 51.
Herlinawati, T., Rizal, M., Amalia, J., & Mahdiannoor, M. (2022). Pemanfaatan limbah jagung pakan sebagai POC pada tanaman jagung manis. Ziraa Ah Majalah Ilmiah Pertanian, 47(1), 122–122.
Kementerian Kesehatan. (2023). Rencana Pembangunan Jangka Menengah Nasional (RPJMN) 2020-2024. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Kurniawan, M. I., Marseto, M., & Nisa, F. L. (2023). Pengolahan limbah kulit jagung menjadi produk kreatif bros serta bernilai ekonomi pada siswa kelas 4 di SDN Sumberbendo II. Selaparang.
Lukman, D. (2021). Pemberdayaan masyarakat berbasis potensi lokal untuk meningkatkan kualitas hidup. Jurnal Pengembangan Masyarakat, 9(2), 77-89.
Megawati, R., & Wiramikharja, E. (2019). Dampak stunting terhadap kualitas sumber daya manusia dan ekonomi. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 7(3), 45-56.
Merdiyanti, S. (2008). Komposisi gizi pada biji jagung dan potensinya dalam industri pangan. Jurnal Pertanian dan Pangan, 4(1), 45-54.
Mulyana, D., et al. (2022). Pendidikan nonformal dan pemberdayaan masyarakat: Konsep dan implementasi. Jurnal Pendidikan dan Masyarakat, 8(1), 112-124.
Putri, L. D. (2020). Kampung Jamur sebagai bentuk pemberdayaan masyarakat di Cikarau Kelurahan Dadok Tunggul Hitam Kecamatan Koto Tangah Kota Padang.
Suarni, N. (2009). Karakteristik dan manfaat pati jagung dalam industri pangan. Jurnal Ilmu Pangan, 3(2), 87-98.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Atmosfer: Jurnal Pendidikan, Bahasa, Sastra, Seni, Budaya, dan Sosial Humaniora
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.