Pemberdayaan Masyarakat Terhadap Petani Jagung dalam Mengolah Kulit Jagung Menjadi Kerajinan Tangan

Authors

  • Festy Azkia Fais Universitas Negeri Padang
  • Solfema Solfema Universitas Negeri Padang
  • Lili Dasa Putri Universitas Negeri Padang

DOI:

https://doi.org/10.59024/atmosfer.v3i1.1188

Keywords:

empowerment, community, corn

Abstract

Community empowerment is a development program to build and increase community participation. Empowerment is useful for training the skills of individuals and groups of the surrounding community so that it can improve the community's economy. The implementation of empowerment will be more effective and efficient if there is a role for the government, community, and other supporting parties in the empowerment activities. Corn is one of the plants that has a thousand benefits such as corn kernels can be used for animal feed, consumed as a staple food to replace rice, the skin can be used to make handicrafts such as photo frames, key chains, and others.

References

Fio Agency. (2024). Kerajinan dari kulit jagung. Scribd. Retrieved December 13, 2024, from https://id.scribd.com/document/434588728/Kerajinan-dari-Kulit-Jagung-docx

Ginting, A. (2016). Pemanfaatan limbah kulit jagung untuk produk modular dengan teknik pilin. Dinamika Kerajinan Dan Batik: Majalah Ilmiah, 32(1), 51.

Herlinawati, T., Rizal, M., Amalia, J., & Mahdiannoor, M. (2022). Pemanfaatan limbah jagung pakan sebagai POC pada tanaman jagung manis. Ziraa Ah Majalah Ilmiah Pertanian, 47(1), 122–122.

Kementerian Kesehatan. (2023). Rencana Pembangunan Jangka Menengah Nasional (RPJMN) 2020-2024. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Kurniawan, M. I., Marseto, M., & Nisa, F. L. (2023). Pengolahan limbah kulit jagung menjadi produk kreatif bros serta bernilai ekonomi pada siswa kelas 4 di SDN Sumberbendo II. Selaparang.

Lukman, D. (2021). Pemberdayaan masyarakat berbasis potensi lokal untuk meningkatkan kualitas hidup. Jurnal Pengembangan Masyarakat, 9(2), 77-89.

Megawati, R., & Wiramikharja, E. (2019). Dampak stunting terhadap kualitas sumber daya manusia dan ekonomi. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 7(3), 45-56.

Merdiyanti, S. (2008). Komposisi gizi pada biji jagung dan potensinya dalam industri pangan. Jurnal Pertanian dan Pangan, 4(1), 45-54.

Mulyana, D., et al. (2022). Pendidikan nonformal dan pemberdayaan masyarakat: Konsep dan implementasi. Jurnal Pendidikan dan Masyarakat, 8(1), 112-124.

Putri, L. D. (2020). Kampung Jamur sebagai bentuk pemberdayaan masyarakat di Cikarau Kelurahan Dadok Tunggul Hitam Kecamatan Koto Tangah Kota Padang.

Suarni, N. (2009). Karakteristik dan manfaat pati jagung dalam industri pangan. Jurnal Ilmu Pangan, 3(2), 87-98.

Downloads

Published

2024-12-17

How to Cite

Festy Azkia Fais, Solfema Solfema, & Lili Dasa Putri. (2024). Pemberdayaan Masyarakat Terhadap Petani Jagung dalam Mengolah Kulit Jagung Menjadi Kerajinan Tangan. Atmosfer: Jurnal Pendidikan, Bahasa, Sastra, Seni, Budaya, Dan Sosial Humaniora, 3(1), 197–203. https://doi.org/10.59024/atmosfer.v3i1.1188

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 3 

You may also start an advanced similarity search for this article.