Implementasi Perhitungan Harga Pokok Produksi dengan Menggunakan Metode Full Costing pada UMKM Warga Gunung Putri
DOI:
https://doi.org/10.59024/faedah.v2i4.1121Keywords:
COGS, full costing, MSMEsAbstract
Educational activities to be able to improve skills in calculating the cost of goods manufactured is a Community Service program carried out in Gunung Putri Village. This activity aims to provide education to develop an understanding of the concept of financial management in business. Broadly speaking, by learning about HPP (Cost of Goods Manufactured) residents can control costs that are not needed and increase production efficiency. With this education, it is hoped that MSMEs in Gunung Putri Village will have knowledge that can help determine competitive selling prices and the desired amount of profit. The results of the activity are very good because each factor is influential in realizing the success of education about the implementation of the calculation of the cost of goods manufactured using the full costing method in Gunung Putri Village in a directed and clear manner.
References
Alfrian, G. R., & Pitaloka, E. (2020). Strategi usaha mikro, kecil, dan menengah (UMKM) bertahan pada kondisi pandemik COVID-19 di Indonesia. Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOVE), 6(2), 139–146. Retrieved from https://proceeding.isas.or.id/index.php/sentrinov/article/view/434.
Ferdinand, A. (2000). Manajemen pemasaran: Sebuah pendekatan strategik. Program Magister Manajemen.
Lestari, A., Rosita, S. I., & Marlina, T. (2019). Analisis penerapan metode full costing dalam perhitungan harga pokok produksi untuk penetapan harga jual. Jurnal Ilmiah Manajemen Kesatuan, 7(1), 173–178. https://doi.org/10.37641/jimkes.v7i1.210
Misnawati, M., Aziz, A., Anwarsani, A., Rahmawati, S., Poerwadi, P., Christy, N. A., ... & Veniaty, S. (2022). Pemberdayaan kewirausahaan untuk anak tunarungu dengan pembuatan selai nanas. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1(10), 2823–2842.
Misnawati, M., Christy, N. A., Isman, I., Anwarsani, A., Nopy, Y., & Salwa, N. (2024). Strategi sukses untuk bisnis pengetikan dan fotokopi di era digital. Maeswara: Jurnal Riset Ilmu Manajemen dan Kewirausahaan, 2(2), 302–314.
Pradana, R. P., Misnawati, M., Pratama, W., Saputri, A., Rusiana, R., Gregori, A., ... & Shelvina, S. (2024). Bolu kukus ubi ungu sebagai inovasi MPASI: Langkah awal dalam program pencegahan stunting di Kelurahan Jakatan Raya. Faedah: Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(3), 35–48.
Pudyastuti, E., & Saputra, A. (2021). Upaya peningkatan keunggulan bersaing usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) di Kota Medan di masa pandemi COVID-19. INOBIS: Jurnal Inovasi Bisnis dan Manajemen Indonesia, 4(3), 437–449. https://doi.org/10.31842/jurnalinobis.v4i3.195
Putri, N. A., Febrina, C. S., & Putri, N. F. (2021). Analisis biaya terhadap biaya campuran. Research in Accounting Journal, 1(2), 275–282. Retrieved from http://journal.yrpipku.com/index.php/raj.
Riduwan, A. (2016). Pelaksanaan kegiatan pengabdian kepada masyarakat oleh perguruan tinggi. EKUITAS (Jurnal Ekonomi dan Keuangan, 3(2), 95. https://doi.org/10.24034/j25485024.y1999.v3.i2.1886
Salwa, N., Rojali, R., Misnawati, M., Usop, L. S., & Nopi, Y. (2024). Pengalaman nyata di dunia kerja pada Jurusan Bahasa dan Seni Universitas Palangka Raya. Ekspresi: Publikasi Kegiatan Pengabdian Indonesia, 1(4), 74–85.
Sevina, F. B., & Pabulo, A. M. A. (2023). Upaya digitalisasi marketing dalam meningkatkan penjualan UMKM di Kecamatan Juwana. Faedah: Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 1(4), 251–257.
Wiyandari, R. E. P., & Sukiswo, H. W. (2023). Penerapan akuntansi keuangan digital bagi pelaku UMKM di Desa Kedungdalem Kabupaten Probolinggo. Faedah: Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 1(2), 61–68.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Faedah : Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.