Implementasi Perhitungan Harga Pokok Produksi dengan Menggunakan Metode Full Costing pada UMKM Warga Gunung Putri

Authors

  • Muhammad Renvil Universitas Panca Sakti
  • Tania Alexandra Thiodora Universitas Panca Sakti
  • Achmad Mahmuri Universitas Panca Sakti
  • Arief Rachman Universitas Panca Sakti
  • Erna Elsawati Universitas Panca Sakti
  • Selvian Zai Universitas Panca Sakti
  • Ventty Krisna Universitas Panca Sakti
  • Aldi Pebriansyah Universitas Panca Sakti
  • Iis Dewi Herawati Universitas Panca Sakti

DOI:

https://doi.org/10.59024/faedah.v2i4.1121

Keywords:

COGS, full costing, MSMEs

Abstract

Educational activities to be able to improve skills in calculating the cost of goods manufactured is a Community Service program carried out in Gunung Putri Village. This activity aims to provide education to develop an understanding of the concept of financial management in business. Broadly speaking, by learning about HPP (Cost of Goods Manufactured) residents can control costs that are not needed and increase production efficiency. With this education, it is hoped that MSMEs in Gunung Putri Village will have knowledge that can help determine competitive selling prices and the desired amount of profit. The results of the activity are very good because each factor is influential in realizing the success of education about the implementation of the calculation of the cost of goods manufactured using the full costing method in Gunung Putri Village in a directed and clear manner.

References

Alfrian, G. R., & Pitaloka, E. (2020). Strategi usaha mikro, kecil, dan menengah (UMKM) bertahan pada kondisi pandemik COVID-19 di Indonesia. Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOVE), 6(2), 139–146. Retrieved from https://proceeding.isas.or.id/index.php/sentrinov/article/view/434.

Ferdinand, A. (2000). Manajemen pemasaran: Sebuah pendekatan strategik. Program Magister Manajemen.

Lestari, A., Rosita, S. I., & Marlina, T. (2019). Analisis penerapan metode full costing dalam perhitungan harga pokok produksi untuk penetapan harga jual. Jurnal Ilmiah Manajemen Kesatuan, 7(1), 173–178. https://doi.org/10.37641/jimkes.v7i1.210

Misnawati, M., Aziz, A., Anwarsani, A., Rahmawati, S., Poerwadi, P., Christy, N. A., ... & Veniaty, S. (2022). Pemberdayaan kewirausahaan untuk anak tunarungu dengan pembuatan selai nanas. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1(10), 2823–2842.

Misnawati, M., Christy, N. A., Isman, I., Anwarsani, A., Nopy, Y., & Salwa, N. (2024). Strategi sukses untuk bisnis pengetikan dan fotokopi di era digital. Maeswara: Jurnal Riset Ilmu Manajemen dan Kewirausahaan, 2(2), 302–314.

Pradana, R. P., Misnawati, M., Pratama, W., Saputri, A., Rusiana, R., Gregori, A., ... & Shelvina, S. (2024). Bolu kukus ubi ungu sebagai inovasi MPASI: Langkah awal dalam program pencegahan stunting di Kelurahan Jakatan Raya. Faedah: Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(3), 35–48.

Pudyastuti, E., & Saputra, A. (2021). Upaya peningkatan keunggulan bersaing usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) di Kota Medan di masa pandemi COVID-19. INOBIS: Jurnal Inovasi Bisnis dan Manajemen Indonesia, 4(3), 437–449. https://doi.org/10.31842/jurnalinobis.v4i3.195

Putri, N. A., Febrina, C. S., & Putri, N. F. (2021). Analisis biaya terhadap biaya campuran. Research in Accounting Journal, 1(2), 275–282. Retrieved from http://journal.yrpipku.com/index.php/raj.

Riduwan, A. (2016). Pelaksanaan kegiatan pengabdian kepada masyarakat oleh perguruan tinggi. EKUITAS (Jurnal Ekonomi dan Keuangan, 3(2), 95. https://doi.org/10.24034/j25485024.y1999.v3.i2.1886

Salwa, N., Rojali, R., Misnawati, M., Usop, L. S., & Nopi, Y. (2024). Pengalaman nyata di dunia kerja pada Jurusan Bahasa dan Seni Universitas Palangka Raya. Ekspresi: Publikasi Kegiatan Pengabdian Indonesia, 1(4), 74–85.

Sevina, F. B., & Pabulo, A. M. A. (2023). Upaya digitalisasi marketing dalam meningkatkan penjualan UMKM di Kecamatan Juwana. Faedah: Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 1(4), 251–257.

Wiyandari, R. E. P., & Sukiswo, H. W. (2023). Penerapan akuntansi keuangan digital bagi pelaku UMKM di Desa Kedungdalem Kabupaten Probolinggo. Faedah: Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 1(2), 61–68.

Downloads

Published

2024-11-18

How to Cite

Muhammad Renvil, Tania Alexandra Thiodora, Achmad Mahmuri, Arief Rachman, Erna Elsawati, Selvian Zai, … Iis Dewi Herawati. (2024). Implementasi Perhitungan Harga Pokok Produksi dengan Menggunakan Metode Full Costing pada UMKM Warga Gunung Putri. Faedah : Jurnal Hasil Kegiatan Pengabdian Masyarakat Indonesia, 2(4), 153–161. https://doi.org/10.59024/faedah.v2i4.1121

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.